Społeczność

Verbindend Spelen

Wat is het en hoe doe je het?

Hi, mijn naam is Maja, moeder van 3 jongens, waarvan de middelste (5 jaar) met RTS. Zoals elk kind, heeft ook een kind met RTS zijn uitdagingen. Soms verloopt de ontwikkeling soepel, maar regelmatig ondervinden wij struggles, die voor andere kinderen vaak vanzelfsprekend zijn.

Neem bijvoorbeeld de communicatie, in 9 van de 10 gevallen hebben kinderen met RTS in bepaalde mate moeite met de communicatie. Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan, bijvoorbeeld door het inzetten van gebaren, ter ondersteuning van de communicatie. Een andere manier om beter te begrijpen waar de behoeftes van het kind liggen is Spel (met een hoofdletter. Er zijn namelijk heel veel vormen van Spel of spelen, maar hier ga ik vooral in op het stukje Verbindend Spel. Binnen het spel zorg je voor 100% verbinding met je kind en vallen alle omliggende prikkels even weg, zodat er ook daadwerkelijk verbinding kan ontstaan.Deze manier van spelen zorgt o.a. voor meer connectie met je kind. Elkaar echt zien, maar ook voelen. Los van het belang van pure verbinding tijdens het spel staat ook samen plezier hebben op nummer 1!

Maja en Ilai

Maar hoe integreer je nou verbindend Spel gedurende de dag?

Verbindend Spel hoeft niet lang te duren, denk aan 5 minuten tot maximaal 20 op een dag, dat is al voldoende om dit tankje voor jullie beiden te vullen. Wel zijn er een aantal voorwaarden vooraf aan het spel. Onder andere je eigen gemoedstoestand is van belang, zit je zelf laag in energie, zorg dan dat je vooraf eerst iets doet waardoor je zelf kan opladen, bijvoorbeeld rustig wat drinken, een boekje lezen of gewoon even voor je uit staren. Als je voelt dat er ruimte is voor verbinding kan de lol beginnen!

Bedenk van te voren welk materiaal je in gaat zetten en hoe je je kind kan uitdagen, maar loopt het anders dan verwacht, omarm dit dan en geniet juist van de input van jouw kind!

Er zijn namelijk verschillende fases in Verbindend Spelen.

1. Materiaal ontdekken, verschillende zintuigen worden hierbij ingezet.
2. Materiaal wordt gebruikt waar het voor bedoeld is (bv; een krijtje is om mee te tekenen).
3. Fantasie, er worden verschillende dingen bedacht met hetzelfde materiaal (bv; blokje kan ook een telefoon zijn).
4. Er worden, naast het ingezette materiaal, nog meer materialen toegevoegd en het materiaal kan uit de context gehaald worden.

Materiaal toevoegen hoeft niet ingewikkeld te zijn, kijk wat je in huis hebt, bijvoorbeeld in het keukenkastje. Een pak bloem dat over datum is? Gooi het in een bak en voeg er wat (warm) water aan toe. Laat je kind eerst op ontdekkingstocht gaan met het materiaal. Als je ziet dat je kind vertrouwd is kan je andere elementen toevoegen, bijvoorbeeld kleurstof, plastic diertjes of schepjes/lepeltjes. Als je ziet dat je kind het nog spannend vindt, begin dan gewoon zelf. Als je kind ziet dat jij geniet wordt de drempel al lager.

Ik ben benieuwd naar jullie verbindend spelen activiteiten! En heb je hier nog vragen over, stuur gerust een mailtje naar maja@spetterkids.nl

Maja en Ilai

Andrea  Morales

Wysłane przez

Historia strony
Ostatnio modyfikowane 2022/11/16 10:39 przez Andrea Morales
Utworzone 2022/11/16 10:30 przez Andrea Morales

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@rtsyndroom.nl