Information

Mondzorg


Van de kinderen met RTS heeft 60 tot 65 procent last van problemen met het gebit. De meeste kinderen hebben een hoog en spits gehemelte, een kleine boven- en onderkaak en een kleine mond. Door de kleine kaken is er minder ruimte voor de tanden en kiezen. De tanden komen daardoor dicht op elkaar te staan. Soms is het nodig om enkele kiezen te verwijderen, zodat er meer ruimte is voor de overblijvende tanden en kiezen.

Het poetsen van de tanden kan moeilijk zijn vanwege de kleine mondopening. Een elektrische tandenborstel is vaak makkelijker in het gebruik dan een gewone.

Oudere kinderen en volwassenen kunnen in het blijvende gebit afwijkend gevormde snijtanden hebben. Soms zit er een puntige uitstulping aan de binnenkant van de snijtanden. Dit wordt 'talon cusp' genoemd. In de holte tussen de tanden en de uitstulping kan tandbederf ontstaan. Als het randje scherp is, kan de tong erdoor beschadigd worden. Zeker dan is behandeling noodzakelijk. De uitstulping komt in het melkgebit maar zelden voor.

Er zijn tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij zijn er aan gewend dat een behandeling meer tijd kan kosten en ze hebben meestal meer aandacht voor de specifieke gebitsproblemen. Deze tandartsen zijn te vinden bij de centra voor bijzondere tandheelkunde (Universitair Medisch Centrum) of bij de grotere wooncentra voor mensen met een verstandelijke beperking.

Find other pages that share the same topic as this page MEDISCHE AANDACHTSPUNTEN7

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


  

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@rtsyndroom.nl