Information

Vroeghulp (early intervention)


 

Het is belangrijk om de ontwikkeling van het kind van jongs af aan actief te stimuleren. Er zijn speciale programma's ontwikkeld om ouders hierbij te helpen. Een goed programma is 'Kleine stapjes'. Dit is ontwikkeld voor kinderen met Down syndroom, maar is ook geschikt voor kinderen met RTS. De grondgedachten achter dergelijke programma's zijn:

  • De ontwikkeling van een kind met een beperking verloopt in principe hetzelfde als bij andere kinderen. De ontwikkeling verloopt langzamer, maar de volgorde van ontwikkelingsstappen blijft min of meer dezelfde.
  • Kinderen met verstandelijke beperkingen hebben veel meer oefening nodig. De daarbij gebruikte oefenstof moet gevarieerd zijn en moet in kleine stapjes worden aangeboden.
  • Bij het stimuleren van de ontwikkeling is de rol van de ouders van groot belang. Zij kunnen door het lagere ontwikkelingstempo van hun kind onzeker worden. Een programma kan dan de nodige houvast geven.

Een stimuleringsprogramma is vaak jaren achter elkaar te gebruiken. Het volgt de ontwikkeling op de voet en helpt om steeds een kleine stap vooruit te denken. De ervaringen met zulke programma's zijn veelal positief. Zowel de ouders als de kinderen hebben er baat bij. Het biedt de ouders houvast en de kinderen krijgen meer zelfvertrouwen omdat ze leren dankzij de voortdurende aanmoediging.

 

Find other pages that share the same topic as this page Ondersteuning3 Ondersteuning1

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

topic holding this topic
After the diagnose
'
Information

  

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@rtsyndroom.nl