Comunauté

Principes van een goede slaaphygiene


Kinderen met het Angelman syndroom hebben vaak slaapproblemen. Vergeet niet dat ze evenveel slaap nodig hebben als andere kinderen. Goede slaaphygiëne kan hierbij helpen.

Slaapproblemen

Kinderen met het Angelman syndroom hebben vaak problemen met slapen. Sommige kinderen hebben moeite met het in slaap vallen en liggen langere tijd wakker voordat zij in slaap vallen. Veel kinderen zijn lichte slapers, zij worden gemakkelijk en regelmatig wakker gedurende de nacht. Ook zijn kinderen vaak vroeg in de ochtend wakker. Kinderen met het Angelman syndroom lijken minder slaap nodig te hebben dan andere kinderen. Deze slaapproblemen hangen voor een deel samen met verminderde melatonine aanmaak gedurende de nacht. Slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van epileptische activiteit gedurende de nacht.

Kinderen met het Angelman syndroom LIJKEN minder slaap nodig te hebben dan andere kinderen, maar dit is niet waar! Ze hebben niet minder slaap nodig, dit onderschrijft het Expertise centrum ook.

Principes van een goede slaaphygiëne (algemeen dus voor alle kinderen)

• Vaste slaapplaats: Een kind moet een eigen bed hebben dat op een vaste plaats staat.

• Vaste, regelmatige bedtijden: Dit is van groot belang om het natuurlijke slaap/waakritme op gang te helpen.

• Tijdig bedtijd aankondigen: bijvoorbeeld 10 tot 20 minuten van tevoren.

• Optimaliseren van de slaapomstandigheden: Hierbij kan gedacht worden aan de temperatuur in de slaapkamer, voldoende verduistering en een rustige kamer helpen om externe verstoringen van de slaap te voorkomen.

• Sluit de dag rustig af (vermijd stimulerende activiteiten, zoals televisie kijken voor het slapen en drinken van cola). In de 3 uur voor het slapen gaan geen dutjes. Dit voorkomt dat de dagslaap een negatieve invloed uitoefent op de nachtslaap.

Tips voor ’s avonds en/of ’s nachts

• Maak van het slapen gaan een ritueel (een vaste serie gebeurtenissen) en voer dit als ouders samen uit. De herkenning van alle dingen die iedere avond weer gebeuren, kan een gevoel van veiligheid geven.

• Als je wijzigingen gaat aanbrengen in het slaapritueel, begin in het weekend en waarschuw de buren van tevoren, indien nodig. Als je weet dat de buren met je meeleven is het vooral van belang om je daarover geen zorgen te maken.

• Kinderen moeten wennen aan een nieuw ritueel. Belangrijk is om ze daar de tijd voor te geven. Schrik niet als het de eerste dagen verergering van gedrag oplevert, dat kan er bij horen en verdwijnt meestal na een aantal dagen weer.

• Vertel het kind rustig en beslist wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: “je gaat nu lekker slapen. Papa en mama gaan straks in hun bed slapen en komen niet, totdat er een nieuwe dag is.” Praat met een zachte, rustige stem.

• Er kan voor het afscheid nemen nog iets verteld worden over de dag. Doe dit in een paar korte zinnen, zodat het kind hierover nog even kan nadenken en het zo beter kan verwerken. Vooral als er overdag nieuwe en spannende dingen zijn gebeurd, is het verstandig hierover nog een keer met uw kind te praten.

• Als je kind wakker wordt of niet kan slapen, laat het dan altijd in bed. Naar de ouders komen is een geweldige beloning voor gedrag dat je eigen lijk niet wilt. Kinderen die uit bed komen, breng je eenmaal terug naar bed zonder uitleg of discussie.

• Luister goed naar het huilen. Misschien kun je onderscheiden of het geluid lijkt op alle voorgaande nachten of dat het duidelijk anders is. Dat is belangrijk voor de toekomst. Na een paar weken doorslapen, kan je kind wel eens roepen of huilen, omdat het zich niet lekker voelt. Ga er dan heen.

• Ga naar je kind toe wanneer je je rustig genoeg voelt. • Help elkaar als partners om sterk te zijn (of iemand anders die je tot steun kan zijn).

Tips voor overdag

• Geef goedkeurende aandacht op de juiste momenten. Laat zo vaak mogelijk merken welk gedrag je prettig vindt door dit te benoemen.

• Herkenning geeft een gevoel van veiligheid. Als je voor je kind een globale maar duidelijke dagindeling maakt, neem je op een aantal momenten het heft in handen, waardoor het kind zich ook weer beschermd kan voelen.

• Beperk de indrukken die een kind moet verwerken. Af en toe een rustpauze kan geen kwaad. Ze hoeven niet te slapen, maar even alleen zijn en niets hoeven kan hen weer tot rust brengen.

• Gebruik de slaapkamer niet om het kind naar toe te sturen als het straf krijgt. Anders gaat het die ruimte in verband brengen met vervelende momenten.

Source:
History des pages
Modifié par Andrea Morales le 2023/10/02 09:54
Créé par Andrea Morales le 2023/09/29 17:37

À propos du contenu du site Web

 

Toutes les informations contenues dans ce site Web sont uniquement destinées à des fins éducatives. Pour obtenir des conseils, des diagnostics et des traitements médicaux spécifiques, adressez-vous à votre médecin. L'utilisation de ce site est strictement à vos propres risques. Si vous trouvez quelque chose qui, selon vous, nécessite une correction ou une clarification, veuillez nous en faire part à l'adresse suivante : 

Envoyez un courriel : info@rtsyndroom.nl