Je kunt de zorgkosten voor jullie familielid met Rubinstein-Taybi mogelijk aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Het gaat bijvoorbeeld om zorgkosten voor jullie Zoon, Dochter, Broer of Zus.
Zorgkosten als aftrekpost
Vooral als je inkomen laag is kan deze aftrek financieel aantrekkelijk zijn. Door het opvoeren van aftrekposten verlaag je het verzamelinkomen. Dat zijn alle inkomsten, zoals je salaris en inkomen uit sparen en beleggen. In belastingtermen: alle inkomsten uit box 1, box 2 en box 3. Een lager verzamelinkomen kan voordeel opleveren. Je betaalt dan mogelijk een lagere eigen bijdrage aan het CAK of je krijgt meer huur- of zorgtoeslag.
Wanneer mag je zorgkosten aftrekken?
Zorgkosten mag je aftrekken als:
- de kosten verband houden met het Rubinstein-Taybi syndroom of de gevolgen daarvan
- de kosten zijn betaald in 2023
- je geen vergoeding hebt gekregen van je (zorg)verzekering, bijzondere bijstand of uit een persoonsgebonden budget.
Voor wie mag je zorgkosten aftrekken?
De kosten moeten zijn gemaakt voor:
- jullie kind(eren), jonger dan 27 jaar. Het maakt niet uit of ze thuis wonen of ergens anders. Voorwaarde is dat ze niet in staat zijn de kosten zelf te betalen
- ernstig gehandicapten van 27 jaar of ouder waarmee je een gemeenschappelijk huishouden voert & op jouw adres staat ingeschreven. Er is sprake van een ernstige handicap als iemand een indicatie Wet langdurige zorg (Wlz) heeft
Let op: Meerderjarige kinderen/huisgenoten die zelf een inkomen of vermogen hebben, moeten hun specifieke zorgkosten in hun eigen belastingaangifte aftrekken. Je kunt deze kosten dus niet in je eigen aangifte opvoeren.
Geneeskundige hulp en behandelingen
Kosten voor medische hulpverleners (zoals de huisarts of medisch specialisten) en paramedische hulpverleners (zoals ergotherapeuten, logopedisten en fysiotherapeuten) komen in aanmerking voor de aftrek specifieke zorgkosten. Kosten die worden gedekt voor de zorgverzekering zijn niet aftrekbaar. De kosten voor medische en paramedische hulp zijn alleen aftrekbaar als het gaat om behandeling door een ‘naar Nederlandse begrippen’ erkende arts.